Úterý, 25 ledna, 2022

Ani po pěti letech zdlouhavé rekonstrukce bytu neztratili chuť a nevzdali se původních představ

Redakce doporučuje

Roman a Petra si vyhlédli v Brně byt z dob socialistického realismu. Rekonstrukce prakticky „od podlahy“ byla nezbytná. Architekti ze studia AEIOU k ní přistoupili nevšedně. Pravidelné linie dělící jednotlivé místnosti bytu prakticky vymazaly a vnesly do něj diagonální členění. Nepravidelná dispozice je nejen zajímavá, ale splňuje veškeré nároky investorů a působí osvěžujícím způsobem.

Pryč s nenosnými konstrukcemi a pravidelností

Úplně prvním krokem rekonstrukce bytu bylo odstranění svislých nenosných konstrukcí a navržení nové dispozice. Diagonální půdorysné členění přeměnilo byt z 4+1 na 4+kk s místnostmi se samostatnými vstupy. Díky „sešikmení“ prostor, jejich umístění a orientaci architekti dosáhli lepšího využití celého bytu.

Bytový dům z dob „zuřícího“ socialistického realismu je navržen z kombinovaného nosného systému, a to ze železobetonových pilířů, průvlaků i cihlového zdiva. Právě tento moment se snažili autoři přeměny zdůraznit. Obnažili původní nosnou konstrukci a přebarvili ji různými odstíny. Tím vnesli do prostoru originalitu a zároveň oživili celý prostor.

Obývací pokoj s jídelnou v industriálním moderním stylu
Barevné oživení architekti dosáhli také použitím různobarevných jídelních židlí i detailů, které naleznete na ze stropu visacích žárovkách.

Celým bytem se táhne systém polic

Hlavním motivem, který se opakuje v celém bytě, je systém dřevěných polic a skříněk, jejichž funkce se mění v závislosti na typu místnosti. Za povšimnutí stojí originální kus nábytku, který má několik funkcí a odděluje kuchyni od obývacího pokoje. Je to nízká skříňka, která z jedné strany slouží jako lavice u jídelního stolu a z druhé strany jsou úložné prostory.

Podlahy v celém bytě jsou dřevěné a jejich kladení koresponduje s novým dispozičním uspořádáním. V některých částech jsou ukládány šikmo, v dětském pokoji a před koupelnou vodorovně, v obýváku a v kuchyni svisle.

Moderní byt v historickém domě s netradičním kuchyňským prvkem
Barevné oživení architekti dosáhli také použitím různobarevných jídelních židlí i detailů, které naleznete na ze stropu visacích žárovkách. Osvěžujícím způsobem působí i žlutá zástěna kuchyňské linky a modré vzorované obkládačky v koupelně.

Pomalu dál zajdeš?

„Dalším naším úkolem při rekonstrukci bytu bylo maximální využití všech prostor vzhledem k požadavkům investora. Zajímavostí je, že ačkoli návrh vznikl před více než 5 lety a zároveň tehdy začaly i samotné stavební práce, klient si zachoval po celou dobu chuť provádět dílo postupně a přitom se držel původního návrhu, za což mu patří velký obdiv.

Jídelna v industrálním stylu s dřevěným úložným multifunkčním boxem
Autoři bytu obnažili původní nosnou konstrukci a přebarvili ji různými odstíny.

Většinou platí, co se neudělá hned, neudělá se nikdy nebo nakonec úplně jinak!,“ pochvaluje přístup investorů architekt Ján Vojtíšek.

- Reklama -události

Více článků autora

- Advertisement -PR článek

Nejnovější články