Čtvrtek, 8 prosince, 2022

Starou budovu na vrchu známé vinice nahradila moderní vila. Navzdory obrovské ploše působí skromně

Redakce doporučuje

V jižním Tyrolsku na severu Itálie, v nádherné alpské krajině Termeno, jsou slavné vinice. Pěstuje se zde zejména aromatická odrůda Gewürztraminer. Na vrcholu vinice „Kastelaz“ stála stará nefunkční stavba – přesto patřila ke koloritu země. V roce 2018 byla vyhlášena architektonická soutěž na nahrazení staré budovy novou, která by citlivě zapadla do prostředí. Vítězi soutěže se stal architektonický ateliér Peter Pichler Architecture. Jak vypadá jejich projekt v realitě?

Působivá bílá stavba, která se nenápadně stáčí na vrchu vinice, patří známé vinařské rodině. Kopíruje terén svahu a zcela do něj zapadá. Kolem jsou horská údolí, vinice, les a jezero Caldaro – to vše díky
360-stupňovému výhledu z nenápadné a přitom velkolepé vily je vidět. Geometrie novostavby se odvíjí od podmínek lokality. Vytváří plynulý a harmonický přechod mezi krajinou a obydlím, které z blízké vesnice téměř nevidno.

„Stužka“ stočená do U a soukromé atrium

Stužkovitá struktura domu, která vychází z přírodní krajiny, vytváří vnitřní nádvoří. Kromě ochrany před silným větrem přicházejícím od jezera, poskytuje domácím soukromí a možnost nerušeně si posedět venku. Materiály použité na fasádu kopírují stávající opěrné zdi z okolních vinic, vyrobené z křídového kamene. Odrážejí stejnou strukturu a barvu.

Tři křídla s různými funkcemi a výškou

Koncepce stavby je rozdělena do tří částí – „křídel“, které jsou uloženy do tvaru písmene U se šikmou spojující částí a mají různou výšku střechy. Konkrétní tvar každé části se odráží od funkcí v interiéru. Základním požadavkem bylo, co nejvíce přirozeného světla uvnitř a kvalitní propojení mezi interiérem a exteriérem. Vnitřní nádvoří spojuje všechny prostory a plynule přechází do okolní přírody.

Výhled z domova na střešní terasu a hory
Nejlépe položen je mezanin ve střední části stavby. Z něho se vychází na střešní terasu s krásným výhledem. Zdroj: Gustav Willeit

Dobře zamaskované tři výškové úrovně

Vertikálně je stavba členěna na tři výškové úrovně. V podzemí se nacházejí: velká garáž, prádelna, technické zázemí a schody v přízemí. V přízemí je hlavní obytný prostor. Jedno rameno tvoří kuchyně, jídelna a obývací pokoj s dvojitou výškou, v protilehlém se
nachází hlavní ložnice rodičů s koupelnou.

V části, která spojuje tato dvě ramena, jsou dětské pokoje, pokoj pro hosty, šatna, koupelna. Na celý interiér navazují několik venkovní terasy. Nejlépe položen je mezanin ve střední části stavby. Z něho se vychází na střešní terasu s krásným výhledem.

Pocta místním materiálem zvenčí i zevnitř

Krajina vstupuje do interiéru díky širokým skleněným fasádám. Navzdory množství skla se architektům podařilo zachovat vnitřní soukromí. Místní materiály naleznete také v jednotlivých místnostech. Vytváří teplou, přitom však jednoduchou, minimalistickou atmosféru. Návaznost jednotlivých vnitřních prostor, jakož i kontinuitu vnitra a vnějšku, zvýrazňuje použití dvou kontrastních materiálů – betonu a dřeva.

- Reklama -události

Více článků autora

- Advertisement -PR článek

Nejnovější články