Čtvrtek, 8 prosince, 2022

Ve slunném bytě s krásným výhledem se mladá rodina zaměřila na funkčnost i dlouhou životnost použitých materiálů

Redakce doporučuje

Bydlení v nejvyšším patře má vždy speciální příchuť. Když k tomu přidáme neobvyklou světlou výšku, výtah z garáže přímo do bytu a plochu téměř 150 metrů čtverečních, je jasné, že jde o bydlení, jakým mluvíme nadstandardní.

Přísně čistý interiér dvou architektů – investorů vtahuje dovnitř panorama hlavního města ve skutečně neobvyklých pohledech. Kateřina Moneva a Metodiy Monev ve spolupráci s kolegy Kalinem Cakovem a Janem Obušekem z ateliéru cakov+partners vytvořili interiér, který určitě mnohé překvapí. I když díky odhalené materiálové podstatě (ocelobetonu) působí přímo puristicky střízlivě, v konečném důsledku změkčený elegantními materiály, textiliemi a vrstvením, vytváří příjemné prostory k bydlení.

Jednotný design nechává vyniknout světlo

Celý interiér je řešen celistvě. Stejné materiály a principy naleznete v každé části bytu. Nejvýraznějším prvkem, kterého si na první pohled nemusíte všimnout, je světlá výška místností a úžasné prosvětlení.

Velký obývací pokoj s šedou sedačkou a velkým op-art dílem
Nejvýraznějším prvkem, kterého si na první pohled nemusíte všimnout, je světlá výška místností a úžasné prosvětlení. Zdroj: Tomáš Manina

To autoři projektu dosáhli nejen běžnými okny a proskleními, ale také
mini-atriem mezi kuchyňskou a jídelní částí hlavní denní zóny, do které osadili zeleň. Další specialitkou, která prostor ještě výrazněji prosvětlila, jsou střešní světlíky.

Výhled na město z nejvyššího patra
Bydlení v nejvyšším patře nabízí krásný výhled na město. Zdroj: Tomáš Manina

Důraz na funkčnost a dlouhou životnost

Každý, kdo to myslí s vybraným prostorem k bydlení vážně, uvažuje prakticky a dlouhodobě. Podobně uvažovali architekti, kteří byli v tomto případě zároveň investory.

„Naše řešení prostoru v nejvyšším patře novostavby zajistí jeho dlouhodobou životnost. Kladli jsme důraz na funkčnost, vzdušnost, trvanlivost použitých materiálů a denní světlo. Kombinace pohledového betonu, dřeva a přírodního kamene je přítomna všude v bytě. Proč právě tato kombinace? Působí nevtíravě, dává možnost soustředit se na umělecká díla a krásný výhled na Bratislavu,“ vysvětlují autoři návrhu a zároveň majitelé bytu.

Nerušivý prostor zvýrazňují akcenty

Pokud bychom měli naprosto nerušivý prostor, zřejmě by vyzníval fádně. Avšak když interiér obohatíte zvýrazněnými zajímavými prvky, v momentě získáte jinou atmosféru. Střízlivý interiér v prostorách tohoto zajímavého bytu doplňují geometrické tvary zvýrazněné černou nebo bílou barvou. Funkčně oddělují jednotlivé prostory a zároveň působí dekorativně. Autoři projektu využili zejména dva oblíbené geometrické tvary – kruh a obdélník v různých měřítkách.

Industriální jídelna s černými designovými židlemi

Nábytek na míru a jednotné barvy

Veškerý nábytek kromě sedačky, sanity a některých světel, je vyroben na míru. Použitý kámen byl již ve výrobě předem nařezán přesně podle rozměrů povrchů, aby se minimalizoval odpad. Barevnost ostatních prvků a doplňků v bytě je sjednocená do neutrální černé.

Světle dřevěná kuchyně s bílým lesklým ostrovem a černými detaily

Právě ta podtrhuje světlost a slunečnost bytu. „Velikost prostorů je využita na maximum daných rozměrů. Podhled je spuštěn pouze ve středové chodbě kvůli rozvodům rekuperace. Všude jinde v bytě se nám podařilo dosáhnout výšky 2,9m. Omítky jsme použili jen minimálně. Drsnost betonu je vidět v každém pokoji, přesto ho vnímáme jako útulný,“ doplňují autoři projektu.

- Reklama -události

Více článků autora

- Advertisement -PR článek

Nejnovější články